Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z cynamonem

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

750 g wieprzowiny (ja użyłam łopatki)
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
250 ml passaty pomidorowej
cebula duża
3 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
3 goździki
2 liście laurowe
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z cynamonem

Wieprzowinę kroimy w około 1 cm kostkę, doprawiamy solą i pieprzem. Mięso nacieramy octem, 1 łyżką oleju, cynamonem, rozdrobnionym czosnkiem i odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień, w garnku z grubym dnem, obsmażamy mięso. W tym samym garnku smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę. Do cebuli dodajemy mięso, zalewamy winem i passatą, dorzucamy goździki, liść laurowy, oregano, doprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jest taka potrzeba). Gotujemy na minimalnym ogniu, około godziny. Można od czasu do czasu podlać go wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 22.04.2017 13:13
fajny przepis :)
Kardamonovy 23.02.2017 11:36
Bardzo polecam to zmienić jak najszybciej :D.
Klausia 22.02.2017 21:23
Znam ten trik choć zbytnio nie przepadam.
Justi2401 22.02.2017 12:48
Często gotuję gulasz, ale cynamonu jeszcze nie próbowałam dodać. Pora to zmienić :)
MagdalenaIC 22.02.2017 12:32
Ciekawe połączenie smaków :)
jan_mag 22.02.2017 11:51
Bardzo apetyczny!
wwwiolka 22.02.2017 11:36
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak