Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki z nutą cynamonu

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 4 szt
cukier 10 dag
mleko ciepłe 300 ml
drożdże świeże 3 dag
mąka pszenna 65 dag
margaryna 3 łyżki
sól szczypta

DODATKOWO

masło 10 dag
cukier drobny 25 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki z nutą cynamonu

Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru, dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy go do przesianej mąki, następnie wsypujemy cukier, sól oraz 3 jajka. Całość należy wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy, następnie dodać rozpuszczone masło i wyrabiamy ok 10 minut.
Masę odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Gdy ciasto wyrośnie należy je zagnieść, przełożyć na blat i rozwałkować na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wycinamy kółka, a kieliszkiem małym pośrodku kółek dziurki. Oponki układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy na parę minut do wyrośnięcia, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Piec 15 minut w temp 170stC na złoto brązowy kolor. Masło roztopić i posmarować nim oponki. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i gorące oponki obtaczamy w posypce.
Podawać ostudzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.02.2017 17:37
bardzo lubię, pyszne
w mojej kuchni 22.02.2017 11:11
smaczne oponki na deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak