Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1 duży lub 2 małe bochenki

mąka chlebowa 700 gram
woda 300 ml
mleko 150 ml
masło 25 gram
drożdże suche 1 opakowanie
sól 2 łyżeczki (płaskie)
cukier 1 łyżeczka

Wierzch

woda 1 łyżka
oliwa 1 łyżka

Porada

(*) Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10-20 minut.

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty chleb pszenny na drożdżach (z długą świeżością i chrupiącą skórką)

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi 14g - najpierw zrobić rozczyn) (*).
Dodać sól, cukier i letnie mleko oraz ciepłą wodę.
Całość dokładnie wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło.
(Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.)
Następnie z powstałego ciasta uformować kulę, którą należy umieścić w misce oprószonej mąką.
Kulę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - do momentu podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić i uformować z niego owalny bochenek.
Chlebek przełożyć na blachę oprószoną mąką, ponownie przykryć i pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu - do podwojenia objętości.
Po tym czasie wierzch chleba posmarować odrobiną wody wymieszanej z oliwą, delikatnie ponacinać i następnie posypać mąką.
Pieczywo wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180 stopniach (piekarnik gazowy) - do zarumienienia się.
(Gotowy chleb powinien być wyrośnięty i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu.)
Ostudzić na kratce i kroić po ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 26.02.2017 00:08
fajny chlebek
Diana Rusiłowicz 23.02.2017 01:03
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 23.02.2017 01:02
Proszę, częstuj się :)
gusia1000 22.02.2017 22:30
Swojski najlepszy.
Marcepanowy kącik 22.02.2017 12:29
Oj zjadła bym taki chlebuś :)
justynkag 22.02.2017 07:25
Piękny chlebek
Diana Rusiłowicz 22.02.2017 00:17
Domowy naaajlepszy :)
aga3103 21.02.2017 23:21
Wygląda wspaniale, aż czuję ten zapach świeżo upieczonego chleba :)
Babeczka35 21.02.2017 19:57
Taki chleb to musi być pyszny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak