Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mleko ciepłe 1 szkl
drożdże 2,5 dag
jajko 1 szt
cukier 6 łyżek
masło 10 dag
sól 1 szczypta
białko 1 szt
konfitura
lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka drożdżowe z konfiturą

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy cieple mleko i 3 łyżki mąki, mieszamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce by rozczyn podwoił objętość.
Następnie do rozczynu dodajemy przesianą mąkę i rozkłócone jajko, przestudzone masło, 3 łyżki letniej wody, szczyptę soli i pozostały cukier. Wyrabiamy wszystko na elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy podsypanej mąką i tworzymy krążki. Konfiturę układamy na krążkach, delikatnie zawijamy brzegi do środka tworząc kulę.
Układamy sklejeniem do spodu. Następnie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia i pieczemy ok. 20 minut w temp 180stC.
Podczas pieczenia smarujemy białkiem. Ozdabiamy ostudzone lukrem.
Lukier można dowolnie zabarwic.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 21.02.2017 18:24
pięknie i pysznie się prezentują
Janina 21.02.2017 15:58
Świetne ciasteczka;))
Ada-Gaba 21.02.2017 14:47
fajne ciasteczka
jagoda5913 21.02.2017 11:20
Fajnie wyglądają
Misia13 21.02.2017 10:18
dziekuję ;-)
Krystyna32 21.02.2017 08:50
bardzo apetyczne
ilka01 21.02.2017 08:26
pyszności :)
halina17 20.02.2017 22:57
Ładnie wyglądają ciasteczka.
Łukasz15 20.02.2017 22:46
Super ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak