Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno- żytni z słonecznikiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 l
drożdże 10 dag
mąka pszenna 1 kg
mąka żytnia pełnoziarnista 1 szklanka
sól 1 łyżka
słonecznik łuskany 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno- żytni z słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Do garnka lub miski wlewamy podgrzana wodę i rozpuszczamy w niej drożdże, w następnej kolejności dodajemy sól, przesianą mąkę pszenną i żytnią oraz 1/4 szklanki słonecznika. Całość mieszamy razem.
Krok 1 - Chleb pszenno- żytni z słonecznikiem foto
2
Tak wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Czekamy az podwoi swoją objętość.
Krok 2 - Chleb pszenno- żytni z słonecznikiem foto
3
Kiedy ciasto wyrośnie przekładamy je do foremek które wcześniej smarujemy tłuszczem. Wierzch ciasta posypujemy resztą ziaren słonecznika. Foremki pozostawiamy jeszcze na chwilę w ciepłe miejsce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni z termoobiegiem i pieczemy chlebki przez pół godziny. Upieczony chleb pozostawiamy do odparowania.
Krok 3 - Chleb pszenno- żytni z słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 20.02.2017 19:11
Wygląda pysznie
agnieszka214 20.02.2017 18:43
Nie ma jak domowy chleb
adelajda 20.02.2017 16:14
domowy jest najlepszy
dodi 20.02.2017 15:12
apetycznie wygląda
Franciszek 20.02.2017 14:25
dobry chlebek
Futka 20.02.2017 10:34
Pyszny, domowy chlebek :)
mirosława4 20.02.2017 10:31
domowy najlepszy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak