Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżki
śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 5 sztuk
mąka 3 szklanki

BUDYŃ BRZOSKWINIOWY

brzoskwinie w puszce 1 puszka
cukier 1 łyżka
cukier wanilinowy 3 opakowania

PIANKA

białko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową

Kroki postępowania

1
CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać margarynę. Posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wstawić do lodówki. Drugą wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec w piekarniku nastawionym na 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Krok 1 - Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową foto
2
BUDYŃ: Z puszki wyłożyć brzoskwinie. Sok połączyć z wodą, aby w sumie było ok. 900 ml roztworu. 700 ml zagotować.
Krok 2 - Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową foto
3
W mniejszej części rozmącić cukier i budynie. Wlać do gotującego się roztworu. Wymieszać do zagotowania. Odstawić do ostudzenia.
Krok 3 - Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową foto
4
Na zimne ciasto wyłożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć budyniem.
Krok 4 - Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową foto
6
PIANA: Białka ubić, dodać cukier, olej i budynie.
Krok 5 - Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową foto
7
Pianę wyłożyć na budyń. Na pianę rwać kawałki ciasta i przykryć pianę. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w 180 st. przez ok. 40 minut. Wyjąć, ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Krok 6 - Kruche z brzoskwiniami i masą budyniową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aline 01.11.2017 22:03
chyba w przepisie jest mala pomylka , w budyniu do gotowania jest tylko sok i cukier
IKrakowianka 20.02.2017 20:13
lubię takie wypieki
edytazaw89@wp 20.02.2017 19:10
Wygląda pysznie
Edith85 20.02.2017 15:17
Pyszne ciacho
molanka 20.02.2017 14:21
kusząca propozycja
KORAL 20.02.2017 12:23
smaczne ciasto
olkaaa 20.02.2017 10:47
kusząca propozycja
Futka 20.02.2017 10:33
Przepyszne ciasto :) Mniam
Patrycja33 20.02.2017 10:33
mniam, pyszne ciacho!
mirosława4 20.02.2017 10:32
poproszę kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak