Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z dorsza smażone w cieście naleśnikowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sól, pieprz do smaku
mąka 3/4 szklanki
jajko 1 szt
woda 1 szklanka
olej do smażenia
filet z dorsza 40 dkg
limonka 1 sztuka
piwo jasne 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z dorsza smażone w cieście naleśnikowym

Filety opłukać, dokładnie osuszyć, pokroić na nieduże kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Z mąki, jajka, wody, piwa i soli rozmieszać gęste ciasto naleśnikowe. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki, jeśli gęste - wody. Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzać sporą ilość oleju. Kawałki ryby nadziewać na widelec, zanurzać w cieście i od razu kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor. Wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem można rybę skropić sokiem z cytryny lub podawać z kawałkami cytryny lub limonki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 06.03.2013 15:02
mmm smaczne;)
Seba 19.08.2011 08:54
pycha
Margo1 28.08.2010 08:27
nie wiem czy zrobiła , musiałabym spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak