Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowo-serowe lasagne
Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć aż wszystko będzie zarumienione.
Natkę pietruszki posiekać. Parę listków zostawić do ozdoby.(chociaż ja zazwyczaj daję wszystko do farszu).
Ser Bursztyn - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mozzarellę pokroić na kawałki.
Do cebuli i pieczarek dodać serek wiejski, 3/4 startego sera bursztyn, 1/2 mozzarelli oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Doprawić wg. uznania solą oraz pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła. Ułożyć na spodzie płaty makaronu. Dodać 1/2 farszu. Następnie znów płaty makaronu a na nie resztę farszu. Na samą górę ułożyć płaty makaronu,, posypać je mozzarellą oraz startym serem/
Wszystko piec w temp. ok. 180 st.C przez ok 20-25 min.