Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczarkowo-serowe lasagne

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 40-50 dag
serek wiejski 1 opakowanie
mozzarella 1 szt
ser bursztyn tarty 50 g
cebula 2 szt
pieczarki 25 dag
czosnek ząbki 3 szt
natka pietruszki 2 gałązki
sól i pieprz
olej do smażenia

Porada

Zamiast sera Bursztyn można użyć parmezanu.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczarkowo-serowe lasagne

Płaty makaronu chwilkę ugotować a następnie rozłożyć aby przeschły.

Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.
Na odrobinie oleju zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać pieczarki i jeszcze chwilkę smażyć aż wszystko będzie zarumienione.
Natkę pietruszki posiekać. Parę listków zostawić do ozdoby.(chociaż ja zazwyczaj daję wszystko do farszu).
Ser Bursztyn - zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mozzarellę pokroić na kawałki.
Do cebuli i pieczarek dodać serek wiejski, 3/4 startego sera bursztyn, 1/2 mozzarelli oraz natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Doprawić wg. uznania solą oraz pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować odrobiną masła. Ułożyć na spodzie płaty makaronu. Dodać 1/2 farszu. Następnie znów płaty makaronu a na nie resztę farszu. Na samą górę ułożyć płaty makaronu,, posypać je mozzarellą oraz startym serem/

Wszystko piec w temp. ok. 180 st.C przez ok 20-25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.02.2017 07:18
pyszne danie
agnieszka214 19.02.2017 16:33
dawno takiej nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak