Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z brązowym ryżem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
ryż brązowy 3/4 szklanki
ogórek kiszony 6 szt
sok z ogórków kiszonych 1,5 szklanki
czosnek 2 zabki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
śmietana 12% 100 g
mąka pszenna 1 lyzka
kostki rosołowe warzywne 1 szt
sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat pol lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z brązowym ryżem

Ziemniaki, marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obrany czosnek i stawiamy na palnik. Gdy warzywa zaczną się gotować to dodajemy ryż oraz warzywną kostkę. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ryż i warzywa będą miękkie to dodajemy starte ogórki i wodę z ogórków. Śmietanę łączymy z mąką, odrobiną zimnej wody i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do śmietany dodajemy chochelkę gorącej zupy i mieszamy. Następnie śmietanę wlewamy do zupy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Przyprawiamy do smaku naszą zupkę ziołami, solą oraz pieprzem. Dodatkowo zupę możemy posypać natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara13 19.02.2017 21:29
pyszna taka zupka
bertpvd 19.02.2017 15:18
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak