Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z marmoladą i lukrem z nutą pomarańczy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki+ maka do podsypywania
cukier 4 lyzki
żółtko jajek 4 szt
mleko 1 szklanka
masło 100 g
aromat waniliowy 1 lyzeczka
spirytus 20 ml
sól szczypta

Rozczyn

drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 2 lyzki
mleko 3 lyzki
cukier 1 lyzka

Nadzienie

marmolada 3/4 małego sloika

Lukier

cukier puder 1 szklanka
sok z pomarańczy 4-5 lyzek

Ponadto

olej do smażenia
skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z marmoladą i lukrem z nutą pomarańczy

Przygotowujemy rozczyn: Drożdże kruszymy do szklanki lub miseczki, dodajemy mąkę, ciepłe mleko oraz cukier i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy, a mleko należy podgrzać aby było ciepłe.
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy do żółtek wyrośnięty rozczyn, mleko i sól. Dodajemy przesianą mąkę, więc teraz koncówki miksera wymieniamy na rózgi lub ciasto możemy zagniatać ręcznie. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy krążki. Na krążek nakładamy marmoladę i przykrywamy drugim, zlepiamy w koło i za pomocą szklanki wycinamy pączka, w ten sposób pączki się nie otworzą i będą pięknie wyglądać. Zlepione pączki odkładamy na oprószony mąką blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni. Musimy być ostrożni, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że nasze pączki pochłoną dużo tłuszczu, a zbyt wysoka temperatura spali pączki z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe.
Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym.
Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z pomarańczy do momentu aż będzie jedwabiście gładki. Polewamy usmażone pączki. Wierzch dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 21.02.2017 10:59
Super pączusie!
dodi 20.02.2017 15:13
apetycznie wyglądają
Wacław 20.02.2017 13:28
bardzo apetyczne ,mniam :-)
jan_mag 20.02.2017 11:01
Ale pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak