Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim w kapuście pekińskiej
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Ugotowany wystudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Wszystko dokładnie wyrobić.
Do garnka z gotującą wodą wrzucać po jednym listku kapusty (nie może być za długo bo będą za miękkie) chwilkę pogotować i od razu wyjmować. Liście które się porwą wykładać na dół oraz brzegi brytfanki.
Całę liście kłaść na desce, w farszu formować niewielki kotlet i układać na grubszym końcu liści kapusty. Liście kapusty zawijać z farszem tak aby boki były zawinięte do środka. układać w brytfance na połamanych liściach kapusty.
Sos:
Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi wszystko razem zagotować.
Na górę pozawijanych gołąbków ułożyć pozostałe liście kapusty.
Wszystko zalać sosem i gotować ok 1-1,5 godz.