Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim w kapuście pekińskiej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

mięso mielone 500 g
ryż 100 g
sól i pieprz
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 2 łyżeczki

sos

pomidory krojone z puszki 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
czosnek ząbki 3-4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
sól do smaku

inne

kapusta pekińska 1 główka

Porada

Używałam suszonego czosnku niedźwiedziego

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim w kapuście pekińskiej

Farsz:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
Ugotowany wystudzony ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Wszystko dokładnie wyrobić.

Do garnka z gotującą wodą wrzucać po jednym listku kapusty (nie może być za długo bo będą za miękkie) chwilkę pogotować i od razu wyjmować. Liście które się porwą wykładać na dół oraz brzegi brytfanki.
Całę liście kłaść na desce, w farszu formować niewielki kotlet i układać na grubszym końcu liści kapusty. Liście kapusty zawijać z farszem tak aby boki były zawinięte do środka. układać w brytfance na połamanych liściach kapusty.
Sos:

Do garnka wlać pomidory z puszki, dodać sól i pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, czosnek niedźwiedzi wszystko razem zagotować.
Na górę pozawijanych gołąbków ułożyć pozostałe liście kapusty.
Wszystko zalać sosem i gotować ok 1-1,5 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 28.02.2017 11:13
pyszne gołąbki
w mojej kuchni 19.02.2017 10:29
same pyszności
Janina 19.02.2017 10:21
Smaczne jedzonko;))
Diana Rusiłowicz 19.02.2017 00:35
Pyszna propozycja!
Renataj 18.02.2017 23:55
Niby gołąbki a jakieś inne - pyszne:)
KORAL 18.02.2017 21:14
Pyszne gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak