Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 500 g
mąka pszenna typ 500 200 g
mąka żytnia pełnoziarnista 300 g
słonecznik łuskany 150 g
rodzynki zlote 100 g
wiśnie suszone 100 g
morele suszone 100 g
orzechy piniowe 50 g
cukier trzcinowy drobny 1 łyżka
sól 1 łyżka
drożdże świeże 42 g
kefir 1/2 litra
woda letnia 1/2 litra

Porada

To mój chlebek z cyklu: pieczony z bakaliami. Bardzo dobrze smakuje z samym świeżym masełkiem, nabiałem oraz domowym dżemem. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.
Krok 1 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
2
Dosypać słonecznik, złote rodzynki, wiśnie suszone, morele pokrojone na mniejsze części oraz orzeszki piniowe, ponownie wymieszać łyżką.
Krok 2 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
3
Wsypać drobny cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać.
Krok 3 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
4
Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
Krok 4 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
5
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, ponownie wymieszać.
Krok 5 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
6
Na końcu wlać kefir wymieszany z letnią wodą.
Krok 6 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
7
Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na czas około 20 minut.
Krok 7 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
8
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i znowu pozostawić na około 15 minut.
Krok 8 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
9
Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
Krok 9 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
10
Wystudzić na kratce.
Krok 10 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Pszenno - żytni chlebek z bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 03.03.2017 11:25
pyszny chlebek
Janina 19.02.2017 10:30
Smaczny domowy chlebek;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak