Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1/2 kg
żeberka wędzone 300 gram (bez kości)
kości wędzone 1 szt
boczek wędzony 300 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
groch 300 gram (łuskany)
ziemniaki 4 szt
marchewki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 kawałek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Kroki postępowania

1
Żeberko wieprzowe, kość wędzoną oraz żebro wędzone bez kości zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować przez godzinę.
Krok 1 - Grochówka foto
2
Groch dokładnie opłukać i dodać do wywaru. Gotować przez 40 minut.
Krok 2 - Grochówka foto
3
Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, ziemniaki oraz selera i gotować przez 15 minut.
Krok 3 - Grochówka foto
4
Dodać majeranek i gotować jeszcze przez 20 minut.
Krok 4 - Grochówka foto
5
Boczek pokroić w paseczki i zrumienić na patelni, a następnie dodać do zupy. Na tłuszcz, który się wytopił, wrzucić mąkę i podsmażyć ją na rumiano. Dodać zasmażkę do zupy. Przyprawić grochówkę świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą. Podawać zupę z kawałkami mięsa.
Smacznego :)
Krok 5 - Grochówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 18.02.2017 18:55
bardzo lubię!
MonikaW 18.02.2017 07:53
królowa zup
Wacław 17.02.2017 15:00
znakomita zupa :-)
MagdalenaIC 17.02.2017 14:47
Dawno już nie jadłam
olkaaa 17.02.2017 14:35
już dawno nie jadłam
IZABELA29 17.02.2017 14:15
Bardzo pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak