Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi futomaki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nori 1 op
ryż 500 g.do sushi
sos do ryżu
ser 1 op. Philadelphia
krewetki 1 pacz.królewskie
łosoś wędzony 1 op
ogórek zielony 1 szt
awokado 1 szt
papryka czerwona 1 szt
mix sałat 1 op
paluszki surimi 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi futomaki

1/2 kg ryżu do sushi przepłukać kilka razy zimną wodą. Zalać wodą 1,5 cm ponad ryż zagotować następnie na wolnym ogniu 10 -15 min pod przykryciem.Garnek z ryżem owinąć ręcznikiem i włożyć na 30 min pod kołdrę. Dodać 3 łyżki duże sosu do ryżu.

Liście Nori rozłożyć chropowatą częścią do góry, a gładką na spód. Liście smaruje serkiem Philadelphia, na serek nakładam ugotowany ryż na ryż układam krewetki sparzone, obrane i pokrojone, kawałki łososia wędzonego na zimno, ogórek zielony ze skórką bez pestek pokrojony w słupki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę obrane i pokrojone awokado oraz mix sałat.

Zwijam w rulon i kroje na kawałki. Podawać z różnymi sosami. U mnie sos jogurtowo - majonezowy z czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 06.04.2017 09:47
wspaniała uczta
gusia1000 16.02.2017 22:02
Kolorowo i smacznie.
Bożena Matuszczyk 16.02.2017 15:12
Miło mi dziekuje;)
Edita 16.02.2017 11:55
fajne
edytazaw89@wp 16.02.2017 11:08
Rewelacja
olkaaa 16.02.2017 10:43
wygląda smakowicie
AZgotuj 16.02.2017 09:47
Miałam przyjemność jeść tylko kupowane, te wyglądają bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak