Przepis i sposób przygotowania na: Deser z mango i banana
2. Odkroić po obu stronach płaskiej pestki kawałki mango, miąższ ponacinać nożem w kratkę tak, aby nie uszkodzić skóry i wyskrobać go do misy blendera. Miksować, aż powstanie jednolita masa, którą przełożyć na wierzch masy bananowej.
3. Ubić na sztywno 200 ml schłodzonej śmietanki z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijać na wolnych obrotach miksera i uważać, aby nie przebić, bo zaczną wytrącać się grudki masła. Ubitą śmietanę przełożyć do pucharków.
4. Czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać miód, 3 łyżki śmietanki i rozpuścić na garnku z gorącą wodą. Dodać ekstrakt waniliowy i pozostałą śmietanę, energicznie mieszać, aż czekolada będzie miała jednolitą, lekko ciekłą konsystencję. Wystudzoną polewą polać bitą śmietanę i obsypać płatkami migdałów lub ulubionymi orzeszkami.
5. Deser jest gotowy do jedzenia, można go również dodatkowo schłodzić. Jeśli deser będą jadły dzieci, ekstrakt waniliowy na alkoholu proponuję zamienić na samą wanilię.