Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz postny na suszonych owocach

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki suszone z pestkami 150 g
jabłka suszone 250 g
gruszki suszone 200 g
Goździki całe Prymat 2
Cynamon mielony Prymat do smaku
woda przegotowana 2 litry
buraki ćwikłowe 1 kg
makaron nitki
sól i pieprz do smaku
ocet jabłkowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz postny na suszonych owocach

Przegotowaną wodą zalać umyte suszone owoce.
Zostawić na kilka godzin pod przykryciem, a potem ugotować do miękkości z dodatkiem goździków.
Odcedzić.

Buraki upiec w skòrkach owinięte w alu-folię albo w rękawie filmowym.
Pozostawić do ostygnięcia, obrać i utrzeć na największych oczkach tarki.

Wywar z suszonych owoców podgrzać do zawrzenia, zdjąć z ognia i dodać utarte buraki. Od razu doprawić octem jabłkowym, aby barszcz nie stracił koloru.
Dodać soli, pieprzu i cynamonu do smaku.

Podawać z cienkim domowym makaronem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak