Makaronowa zapiekanka Eli

Makaronowa zapiekanka Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron(ja dałam farfale,czyli kokardki)

    500 g
  • podwójna pierś kurczaka

    1 sztuka
  • sos sojowy

    4 łyżki
  • marchewki

    2 sztuki
  • seler korzeniowy średniej wielkości

    1/4 sztuki
  • cebula czerwona

    2 sztuki
  • dymka (szczypior)

    1 pęczek
  • sól

    do smaku
  • olej do smażenia

  • czosnek granulowany

    1 łyżeczka
  • fasola

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

Sos:
250 ml śmietany kremówki
1 serek camembert
1 kostka serka topionego(10 dkg)
1 łyżka mąki
1/2 szklanki wody
sól,pieprz,curry
czosnek granulowany,gałka muszkatołowa

15 dkg sera żółtego(potarty na tarce z dużymi oczkami)

Piersi pokroić w paseczki(jak do chińszczyzny).Składniki marynaty (sos sojowy,czosnek,sól i pieprz) połączyć,wlać do kurczaka,wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.Obrane jarzyny zetrzeć na tarle z grubymi oczkami.Cebulę czerwoną pokroić w kostkę,szczypior dymki w małe kawałki.Na rozgrzanym oleju usmażyć kurczaka,wyjąć.Na pozostałym po mięsie tłuszczu przesmażyć cebulę,jarzynki,posolić,popieprzyć i na konieć dodać szczypior.Zdjąć z ognia,dodać mięso,odcedzoną,opłukaną fasolę i wymieszać.Makaron ugotować al dente.Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę makaronu,farsz mięsno-warzywny,resztę makaronu.Śmietanę zagotować,mąkę rozprowadzić wodą i wlać do śmietany,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową,curry,czosnkiem granulowanym i zagotować.Camembert i serek topiony pokroić na małe kawałki,dodać do sosu i mieszać aż ser się rozpuści.Sosem zalać zapiekankę i posypać serem.Przykryć pokrywką i zapiekać 30 minut w temp.180 stopni.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze,aż ser się zrumieni.Smacznego i

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

oliwkowa

28.11.2010 00:36
uwielbiam bardzo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat