Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pralinki solony karmel

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 1 tabliczka
czekolada mleczna pół tabliczki
cukierki krówki 180 gram
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pralinki solony karmel

Kroki postępowania

1
Krówki wrzucamy do garnka i podlewamy odrobinę wodą. Możemy je wcześniej rozdrobnić lub też w garnku. Podgrzewamy, mieszamy, rozdrabniamy do czasu otrzymania gładkiej masy. Solimy i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za czekoladę.
Krok 1 - Pralinki  solony karmel foto
2
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Nie musimy od razu roztapiać całej. Do garnka nalewamy wody i gotujemy. Na wierzch kładziemy metalowe naczynie i do naczynia wrzucamy kostki czekolady.
Krok 2 - Pralinki  solony karmel foto
3
Foremki smarujemy nie zbyt grubo warstwa czekolady i wstawiamy do zamrażalnika na 10 minut. Czynność powtarzamy około 2-3 razy w zależności od wielkości foremek.
Krok 3 - Pralinki  solony karmel foto
4
Ostudzoną masą nadziewamy pralinki i znowu odkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut.
Krok 4 - Pralinki  solony karmel foto
5
Przykrywamy z wierzchu czekoladą i odstawiamy na około 4 godziny do zamrażalnika. Potem możemy je trzymać w lodówce.
Krok 5 - Pralinki  solony karmel foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 17.02.2017 15:22
pyszne czekoladki
halina17 14.02.2017 19:55
Smaczne pralinki :)
adelajda 14.02.2017 16:55
pyszne domowe praliny
IZABELA29 14.02.2017 15:50
Cos pysznego
Wiktoria29 14.02.2017 15:31
domowe najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak