Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

buraki czerwone 3 sztuki
ziemniaki 3 sztuki
czosnek 2 ząbki
seler korzeniowy
cebula 1 sztuka
wywar warzywny

Przyprawy

Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/3 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 18 proc
pestki słonecznika

Przepis i sposób przygotowania na: Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem

Kroki postępowania

1
Przygotować składniki.
Krok 1 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto
2
Buraki, ziemniaki i seler pokroić w kostkę.
Cebule i czosnek pokroić.
Krok 2 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto
3
Wszystkie składniki podsmażyć na odrobinie oliwy.
Krok 3 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto
4
Podsmażone składniki zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości.
Krok 4 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto
5
Powstałą zupę zblendować na krem.
Krok 5 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto
6
Na suchej patelni uprażyć słonecznik
Krok 6 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto
7
Podawać z kleksem gęstej śmietany oraz prażonym słonecznikiem.
Jako dodatek sprawdzą się paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami, cebula i serem żółtym (przepis znajduję się w moich przepisach)
Krok 7 - Krem z buraka czerwonego z prażonym słonecznikiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak