Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con carne z kakao

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego)
1 puszka pomidorów w puszce
1 puszka czerwonej fasoli
cebula duża
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej)
1 łyżka oregano
1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
pół łyżeczki cukru
olej rzepakowy
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con carne z kakao

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dorzucamy do nich mięso mielone, mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy do całości pokrojoną w większą kostkę paprykę, fasolę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Pod koniec dosypujemy kakao. Chili con carne można podawać z ryżem lub z ulubionym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sezamek 20.02.2017 13:25
ciekawe jak smakuje z kakao
Kardamonovy 15.02.2017 10:27
Wołowina i kakao/czekolada to naprawdę ekstra połączenie. Polecam :).
dodi 15.02.2017 09:57
pysznie wygląda
benka 14.02.2017 19:34
Ciekawe jak smakuje? Na takie połączenie nie wpadłabym :)
Konczi 14.02.2017 14:14
Ciekawe połączenie, klasyczną wersję uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak