Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

jajko 1 szt
mleko 3/4 szklanki
woda gazowana 1/4 szklanki
oliwa 2 łyżki
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta

farsz

tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
cebula 1 szt
ząbki czosnku 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
ser pleśniowy typu gorgonzola 100 gram
pieprz

pozostałe

jogurt naturalny 4 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat
masło 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto wsypać/wlać do wysokiego naczynia i zmiksować je na gładkie ciasto. Usmażyć naleśniki i ostawić do przestygnięcia, aby były bardziej plastyczne.
Krok 1 - Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą foto
2
Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
Krok 2 - Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą foto
3
Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę razem z czosnkiem i smażyć, aż cebula stanie się lekko szklista.
Krok 3 - Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą foto
4
Dodać tuńczyka oraz śmietanę, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Dusić przez chwilę.
Krok 4 - Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą foto
5
Dodać ser gorgonzola pokrojony w kostkę, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia.
Krok 5 - Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą foto
6
Nakładać farsz na naleśniki, składać na cztery części. Rozpuścić na patelni masło i podsmażyć naleśniki z obu stron, aż się zarumienią. Nałożyć na talerze. Na każdy naleśnik dać łyżkę jogurtu naturalnego i posypać go papryką słodką.
Smacznego :)
Krok 6 - Naleśniki z tuńczykiem i gorgonzolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 14.02.2017 13:30
uwielbiam takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak