Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus pomarańczowy z pomelo

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomelo średnie
pomarańcze 2-3 duże
sok pomarańczowy 1 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat na 1 litr płynu
cukier puder do smaku
sok z cytryny do smaku
woda zimna lub sok pomarańczowy

Przepis i sposób przygotowania na: Mus pomarańczowy z pomelo

Żelatynę wsypać do chłodnego soku pomarańczowego, wymieszać i pozostawić do spęcznienia. Zagotować szklankę wody i w gorącej rozpuścić napęczniałą w soku żelatynę.

Pomelo i pomarańcze obrać ze skórki, pomelo dodatkowo oczyścić z błonek. Cząstki podzielić na mniejsze kawałki i rozłożyć do salaterek.

Pomarańcze pokroić w mniejsze kawałki i zmiksować na mus. Dolać rozpuszczoną żelatynę i jeszcze przez kilka chwil miksować.
Dopełnić zimną wodą lub sokiem pomarańczowym do pełnego litra.

Całość posłodzić do smaku cukrem pudrem i doprawić sokiem z cytryny.

Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do czasu, aż zacznie gęstnieć.
Ponownie zmiksować nadając musowi puszystości.
Zalać przygotowane salaterki z kawałkami pomelo.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak