Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp dzwonka 3 szt
kasza jaglana 1 szklanka
pieczarki brązowe 1/2 kg
cebula 1 szt
oliwa 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami

Kroki postępowania

1
Kaszę przelać 2x wrzątkiem na sitku. Następnie opłukać pod bieżącą wodą aż woda będzie klarowna.
Krok 1 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
2
Kawałki karpia włożyć do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią. Polać oliwą z oliwek i przyprawić solą, pieprzem. Polać sokiem z cytryny.
Krok 2 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
3
Kaszę zalać w garnku tak, by pokryła całą kaszę i zagotować, aż wchłonie całą wodę (posolić i dodać łyżkę oliwy z oliwek do garnka).
Krok 3 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
4
Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i dodać posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki (ja miałam większą ilość już wcześniej posiekaną i zamrożoną). Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto
5
Przełożyć masę z kaszy na rybę.
Piec ok. 40 min. w 170 stopniach. Podawać na ciepło.
Krok 5 - Pieczony karp z kaszą i brązowymi pieczarkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak