Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna baza do zupy gulaszowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 1 kg
szynka wieprzowa 1 kg
karkówka wieprzowa 1 kg
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat wg opisu na opakowaniu
Smalec wieprzowy 200-250 g
przyprawa uniwersalna
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1-2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 1 łyżka
woda zimna 3 szkl.

Porada

Mięso nadaje się do przygotowania zupy gulaszowej, farszu, jajecznicy, sosu oraz jako dodatek do pieczywa.

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna baza do zupy gulaszowej

Mięso grubo zmielić albo pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać zimną wodę i sól peklującą. Dosypać wszystkie suche przyprawy (oprócz uniwersalnej warzywnej) - dokładnie wyrobić dłonią, szczelnie nakryć i wstawić na dobę do lodówki.

Po zapeklowaniu wyjąć mięso z lodówki, spróbować odrobinę i doprawić przyprawą uniwersalną.
Stopić smalec, przestudzić, wlać do mięsa i wymieszać.

Mięsem napełnić średnie słoiki pozostawiając 3-5 cm wolnego miejsca - zakręcić.
Słoiki pasteryzować 3 razy po 60-90 minut w dobowych odstępach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak