Przepis i sposób przygotowania na: Makaron z warzyw w stylu azjatyckim
2. Na patelni z pokrywką roztopić masło, podsmażyć lekko cebulę i posiekany czosnek, dodać imbir, a następnie makaron z marchewki. Wszystko wymieszać, dodać sok z cytryny, sos sojowy i chili, przykryć i dusić 7 - 10 minut pod przykryciem, aż twardość warzyw będzie nam odpowiadała.
3. Makaron wyłożyć na talerz, posypać sezamem i szczypiorkiem, a na wierzchu położyć jajka w koszulkach, oprószyć solą i pieprzem.
Jajka w koszulkach:
1. W niezbyt dużym garnku zagotować litr wody, zmniejszyć moc palnika do minimum, dodać 2 łyżki octu.
2. Po powtórnym zagotowaniu się wody mieszać ją łyżką w jedną stronę tak, aby w środku powstał wir (lej), w który delikatnie wlać, wcześniej rozbite do miseczki jajko. Gotować na minimalnej mocy palnika (woda ma tylko delikatnie się gotować) 3 minuty.