Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meksykańskie burito

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

placki do tortilli 6 szt
mielona wołowina 1/2 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 1 szt
czosnek ząbki 2 ząbki
papryka żółta 1 szt
oliwa 1-2 łyżki
fasola czerwona z puszki 1 puszka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
bulion wołowy 100 ml
ser żółty 20 dkg
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Meksykańskie burito

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę oraz drobniutko posiekany czosnek. Smażyć, aż cebula stanie się lekko szklista. Dodać paprykę ostrą, kmin rzymski i oregano, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
Krok 1 - Meksykańskie burito foto
2
Dodać zmieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zbrązowieje.
Krok 2 - Meksykańskie burito foto
3
Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i cukier. Wymieszać i dusić przez 20 minut na małym ogniu.Podlać bulionem.
Krok 3 - Meksykańskie burito foto
4
Dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Dusić jeszcze przez 10 minut.
Krok 4 - Meksykańskie burito foto
5
Na koniec dodać czerwoną fasolę odsączoną z zalewy i dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
Krok 5 - Meksykańskie burito foto
6
Nakładać farsz na placki do tortilli. Posypać startym żółtym serem, zawinąć i piec przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Smacznego :)
Krok 6 - Meksykańskie burito foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 13.02.2017 18:19
Bardzo lubię taką tortillę..pyszne składniki Ania321!
edytazaw89@wp 13.02.2017 16:38
Wygląda pysznie
Diana Rusiłowicz 13.02.2017 01:28
Zjadłabym ;)
Franciszek 13.02.2017 00:43
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak