Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 4 szklanki
mąka żytnia 1 szklanka
mleko 1/2 litra
woda gazowana 1/2 litra
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 łyżki
kasza gryczana 100 gram
kapusta kiszona 3/4 kg
olej rzepakowy 3/4 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem...

Kroki postępowania

1
do farszu wykorzystałam bigos, do zimnego bigosu dodać kaszę gryczaną ugotowaną i blenderem trochę zmiksować
Krok 1 - naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... foto
2
do dzbanka miksera wsypać mąki obie, cukier, sól, wlać mleko, olej i zmiksować, w trakcie dolewać gazowanej wody aby uzyskać dość rzadkie ciasto, przelać do pojemnika i odstawić na 30 minut
Krok 2 - naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... foto
3
patelnia naleśnikarka 22 cm tylko raz posmarowana olejem i rozgrzana dobrze, wlać porcję ciasta i smażyć rumiane naleśniki
Krok 3 - naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... foto
4
na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijać ciasno w rulony
Krok 4 - naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... foto
5
każdy naleśnik posmarować olejem rzepakowym, obsypać delikatnie tartą bułką, włożyć do urządzenia typu frytownica lub piekarnika i na termoobiegu w 200 C zapiekać około 10 minut, podawać można z barszczem - tak podane nalesniki są mniej kaloryczne od smażonych na patelni jak krokiety............SMACZNEGO!!!
Krok 5 - naleśniki pszenno-żytnie z kaszą gryczaną i bigosem... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.04.2017 07:09
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak