Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa z czereśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 150 g
mleko 600-800 ml
cukier waniliowy 30 g
cukier 6 łyżek
czereśnie 400-500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa z czereśniami

Czereśnie drylujemy, kroimy na pół, obtaczamy w cukrze, odstawiamy.

W tym czasie ryż gotujemy w mleku z dodatkiem cukru waniliowego i 2 łyżkami cukru.

Ryż gotujemy do momentu kiedy będzie al dente, odcedzamy, trochę mleka zostawiamy.

Odcedzony ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy mlekiem (jeśli nic nie zostało, to można zalać jeszcze szklanką zimnego mleka), na wierzch układamy czereśnie, polewamy sokiem, który puściły.

Zapiekamy 20-25 min w temperaturze 180°C.

Podajemy ze śmietaną wymieszaną z miodem (opcjonalnie może być cukier).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 13.02.2017 07:29
pyszności :)
wwwiolka 12.02.2017 20:00
Bardzo fajny przepis.
Justi2401 12.02.2017 18:18
Super na deser czy słodki podwieczorek :)
Renata9 12.02.2017 17:27
Lubię takie deserki :-)
Janina 12.02.2017 15:56
Wspaniałe smaki;))
jagoda5913 12.02.2017 14:05
fajny deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak