Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biało-szczawiowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 200 g
masło 2 łyżki
cebula 1 szt
ziemniaki 4 szt
marchew 1 szt
bulion warzywny 1,5 l
kiełbasa biała 2 pętka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 1 szt
szczaw mielony Smak 1 słoik
Barszcz biały 200 ml
ząbek czosnku 1 szt
śmietana kremówka
koperek
jajko ugotowane na twardo 6 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biało-szczawiowy

Rozgrzałem w garnku 2 łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały.
Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotowałem jeszcze 5 minut.
Na koniec dodałem pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, zabieliłem śmietaną, przyprawiłem solą i pieprzem, przed podaniem wymieszałem ze sporą ilością posiekanego koperku. Każdą porcję udekorowałem połówkami jajka ugotowanego na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.04.2017 10:33
Uwielbiam :)
ada.la 12.02.2017 20:27
fajna zupka
ilka01 12.02.2017 16:56
super zupka :)
Edith85 12.02.2017 16:08
Chętnie zjadłabym taką zupkę
Grazyna0211 12.02.2017 14:59
smaczna zupa
Krzysztof15 12.02.2017 12:47
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak