Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca po bretońsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 400 gram
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
kiełbasa podwawelska 1 laska
boczek wędzony 200 gram
mąka pszenna 1 łyżka
przecier pomidorowy 5-6 łyżek
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1/3 łyżeczki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po bretońsku

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę wypłukać, wrzucić do garnka, a następnie wlać 1,5 litra zimnej wody i zostawić na 12 godzin do namoczenia.
Krok 1 - Ciecierzyca po bretońsku foto
2
Do namoczonej ciecierzycy dolać dwie szklanki wody, dodać liście laurowe, łyżeczkę soli oraz ziele angielskie. Gotować 45 minut.
Krok 2 - Ciecierzyca po bretońsku foto
3
Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki i podsmażyć na patelni.
Krok 3 - Ciecierzyca po bretońsku foto
4
Gdy już wytopi się trochę tłuszczu, dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki i smażyć, aż kiełbasa się zarumieni.
Krok 4 - Ciecierzyca po bretońsku foto
5
Dodać kiełbasę i boczek do garnka z ciecierzycą.
Krok 5 - Ciecierzyca po bretońsku foto
6
Dodać również przecier pomidorowy i gotować 10 minut. Następnie dodać przyprawy i gotować jeszcze 5 minut. Na koniec zrobić zasmażkę: na rozgrzany tłuszcz, który wytopił się z boczku, wrzucić łyżkę mąki, podsmażyć, aż się zarumieni i dodać do ciecierzycy.
Smacznego :)
Krok 6 - Ciecierzyca po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 12.02.2017 13:59
fajny pomysł !!!!!!!!!!!!!
Stenka 12.02.2017 12:49
wolę z fasolą ale z ciecierzycą też gotowałam
Wafelek2601 12.02.2017 12:35
Bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak