Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka pieczona w sosie grzybowym

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 1,5 kg
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
majeranek 2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
rozmaryn świeży kilka gałązek
sól
olej do smażenia
Ziele angielskie całe Prymat 3-4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5-6 ziaren

Sos grzybowy

grzyby suszone 1,5 szklanki
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyzeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/3 łyżeczki
jogurt naturalny 2 łyżki
sól i pieprz do smaku
gorąca woda 2 szklanki

Porada

Sos przygotowany w ten sposób jest doskonały w smaku, nie mówiąc o aromacie, jaki roznosi się podczas smażenia zmielonych na proszek grzybków. Właśnie dzięki temu sosu nie trzeba zagęszczać mąką, wystarczy dodać jogurt.

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka pieczona w sosie grzybowym

Kroki postępowania

1
Karkówkę nacieram solą z drobno posiekanym czosnkiem. Posypuję majerankiem oraz ziołami prowansalskimi, dodaję pokrojony rozmaryn i cebulę - całe mięso powinno być dokładnie nasmarowane. Tak przygotowaną wstawiam na noc do lodówki.
Krok 1 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
2
Na patelni rozgrzewam olej, przekładam karkówkę i obsmażam ją z każdej strony na złoty kolor.
Krok 2 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
3
Przekładam karkówkę do naczynia żaroodpornego, podlewam odrobinę wodą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz kilka suszonych grzybów (dla zapachu i smaku). Wstawiam do piekarnika i piekę do miękkości mięsa.
Krok 3 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
4
Sos grzybowy: połowę suszonych grzybów mielę w rozdrabniaczu lub młynku do kawy na drobny pył. Resztę moczę w zimnej wodzie ok. 40 min.
Krok 4 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
5
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czekam, aż się zeszkli.
Krok 5 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
6
Do podsmażonej cebuli dodaję całe namoczone grzyby (można pokroić, jak ktoś lubi) oraz zmielone grzybki - wszystko razem podsmażam i zalewam gorącą wodą. Gotuję na małym płomieniu ok. 20 min.
Krok 6 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
7
Pod koniec odlewam odrobinę sosu, mieszam go z jogurtem i zagęszczam sos. Dodaję przyprawy oraz sól i pieprz do smaku - gotuję jeszcze 5 minut.
Krok 7 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto
8
Upieczoną karkówkę wyjmuję na talerz, kroję gorącą w plastry i polewam sosem grzybowym.
Krok 8 - Karkówka pieczona w sosie grzybowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 25.03.2017 19:41
pyszne danie, wyobrażam sobie jakie pyszne zapachy unoszą się z talerza
Kardamonovy 21.02.2017 10:29
Ale fajne, może kiedyś też zrobię takie cudo. Na pewno znajdę na nie amatorów :).
Pani Domu 13.02.2017 10:26
świetna karkówka
ada.la 12.02.2017 20:32
pyszny obiadek
IZABELA29 11.02.2017 19:42
Pyszne mięsko
Aleksandra/Olcia 11.02.2017 18:01
aromatyczne mięsko
adelajda 11.02.2017 17:21
dobry obiadek
Ada-Gaba 11.02.2017 17:04
pyszne mięsko
Konczi 11.02.2017 16:44
Pyszna propozycja
Stenka 11.02.2017 16:25
smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak