Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owocowe ciastko francuskie z alkoholem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem porzeczkowy 200 gram
spirytus 2 łyżeczki
ciasto francuskie

Przepis i sposób przygotowania na: Owocowe ciastko francuskie z alkoholem

Do dżemu (kupnego lub własnej roboty) dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki żeby konfitura dobrze przeszła spirytusem.
Ciasto francuskie tniemy na kwadraty o wielkości około 7 na 7 cm. Na każdy nakładamy 1 łyżeczkę konfitury spirytusowej i zaklejamy boki na ukos (po przekątnej) tak. aby powstały trójkąciki. Na wierzchu smarujemy wodą.
Pieczemy w piekarniku uprzednio rozgrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem) 15-20 minut.
Podajemy dobrze przestudzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 14.05.2017 07:55
bardzo dobre
Kikiriki 14.02.2017 16:25
Szybkie i smaczne. Gdyby nie te kalorie... ;)
Diana Rusiłowicz 13.02.2017 01:29
Apetycznie :)
wwwiolka 11.02.2017 09:41
Bardzo fajny przepis.
Ola1984 11.02.2017 08:39
Ciekawy pomysł :) Bardzo apetycznie wyglądają :)
Ania321 11.02.2017 00:34
muszę wypróbować :)
Mniam 10.02.2017 23:58
Szybkie i smaczne ciasteczka :)
Patrycja33 10.02.2017 22:39
super ciasteczka :)
Renata9 10.02.2017 21:47
Fajne ciasteczka francuskie.
ilka01 10.02.2017 20:16
super propozycja :)
bertpvd 10.02.2017 20:11
super przepis
Wafelek2601 10.02.2017 19:48
Musi być super
2milutka 10.02.2017 18:24
apetyczne ciastka
benka 10.02.2017 17:15
Świetne rożki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak