Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany faszerowane kuskusem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 średnie bakłażany
150 g kaszy kuskus
pół opakowania fety
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
łyżka przyprawy Za'atar
sól
pieprz
olej rzepakowy
oliwa extra virgin (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany faszerowane kuskusem

Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż i nakłuwamy nożem (tak, żeby nie przeciąć skórki). Skrapiamy olejem, posypujemy solą i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia, bakłażan musi być miękki. W międzyczasie kuskus robimy wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i chwilę smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Miękkie bakłażany wydrążamy. Miąższ kroimy w mniejsze kawałki i mieszamy z cebulą, czosnkiem, kuskusem i poszatkowaną natką, doprawiamy solą i pieprzem. Tą mieszanką faszerujemy bakłażany i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy Za'atarem i fetą. Polecam podać do tego gęsty jogurt naturalny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 12.02.2017 08:17
Pyszna propozycja
berys18 11.02.2017 12:58
pysznie wyglądają
Wacław 11.02.2017 12:03
fajny pomysł na bakłażana :-)
Mniam 10.02.2017 23:59
Coś pysznego i zdrowego :)
wwwiolka 10.02.2017 20:22
Bardzo fajny przepis.
Edith85 10.02.2017 15:10
Smakowite:)
AZgotuj 10.02.2017 13:53
Bardzo smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak