Przepis i sposób przygotowania na: Serduszko do sobotniej kawy.
Sposób wykonania biszkoptu - białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli .Cały czas ubijając dodawać żółtka na przemian z cukrem.Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą .Mąki przesiać do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszać do połączenia składników.Ciasto przelać do formy w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni 30 min ( do suchego patyczka) Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na trzy blaty (serduszka )
2.
Krem śmietankowy - śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem ,pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy śmietan fixy ciągle ubijając aż masa będzie sztywna,najpierw na małych a później na najwyższych obrotach .
Chałwę rozgnieść na drobniutko w woreczku następnie partiami dokładać do ubitej śmietany delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
3.
Spodni blat nasączam sokiem z cytryny (ponczem) smaruje delikatnie masą kajmakową nakładam połowe kremu ,nakładam drugi blat robię to samo nakładam ostatni blat.
4.
Gotowy krem zrobiony według opisu na opakowaniu.
5.
Cały tort smaruje gotowym kremem śmietankowy ,boki obkładamy kokosem i dekorujemy według uznania.
Gotowy tortcik wkładam do lodówki na kilka godzin.