Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pieczarkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udko z kurczaka 1 szt
filet z kurczaka 0.5 kilogram
marchew 3 szt.
pieczarki 0,5 kg
cebula 2 szt.
makaron kokardki 250 g
Koperek suszony Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 12% 2 łyżki
mąka 1 łyżka
seler korzeniowy 0,25 szt.
por (biała część) 1 szt
pietruszka 1 szt
natka pietruszki

Porada

Można też dodać makaron tortellini i pokrojoną w kostkę szynkę zamiast lub do filetów

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pieczarkowa

Udko i filety płuczemy. Filety kroimy w kostkę. Zalewamy wodą (ok. 3 litry). dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler, pietruszkę i por. Gotujemy jak na rosół.
Na patelni topimy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dusimy aż będą miękkie.
Makaron gotujemy osobno, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Do wywaru dodajemy pieczarki z cebulą, ugotowany makaron. Przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem, koperkiem i lubczykiem.
Śmietanę roztrzepujemy z mąką i niewielką ilością gorącej zupy. Wlewamy do wywaru. Mieszamy.
Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak