Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż podsmażany

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
boczek ok 10 dag
cebula 1/2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 kopiasta łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż podsmażany

Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na op i osączyć.
Na patelni wysmażyć pokrojony boczek albo słoninę. Jeśli jest zbyt dużo tłuszczu odlać.Skwarki wyjąć (ale jeśli ktoś lubi mogą pozostać) na rozgrzany tłuszcz wrzucić drobno pokrojoną cebulę i przykryć ryżem, obsypać tartą bułką i wymieszać. Oprószyć dość mocno pieprzem i kilka razy wymieszać. Lekko podsmażyć.
Smak ryżu powinien być wyrazisty.

Dobrze smakuje z ze schłodzonym zsiadłym mlekiem albo jogurtem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak