Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowy sernik na miodowniku

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MIODOWNIK

mąka pszenna 2 szkl
cukier puder 1/4 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 szkl
masło 100 g
jajko 1 szt
miód prawdziwy 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 łyżka
sól 1 szczypta
dżem pomarańczowy parę łyżek

SERNIK CZEKOLADOWY

twaróg zmielony 1 kg
cukier 1/3 szkl
jajko 3 szt
mleko w proszku 2 łyżki
czekolada biała 200 g

POMARAŃCZOWA GALARETKA

galaretka pomarańczowa 1 op
woda 1 1/2 szkl
dżem pomarańczowy 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy sernik na miodowniku

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na miodownik umieścić na stolnicy, oprócz dżemu i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować. Włożyć do dwóch form o wymiarach 21 x 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec do 10 min w 180*C. Ciasto może się wydawać bardzo cienkie, ale później trochę urośnie. Na jeszcze ciepłe ciasto rozsmarować po parę łyżek dżemu pomarańczowego.
Krok 1 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
2
Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksować z cukrem, jajkami i mlekiem w proszku. Tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. Nie należy długo miksować. Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną i przestudzoną, ale jeszcze płynną wlać do twarogu. Masę serową podzielić na pół i wylać na podpieczone ciasta. Dwie formy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 40 min. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Z wystudzonych ciast usunąć ostrożnie papier.
Krok 2 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
3
Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać razem z dżemem. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać i wylać połowę na jeden z serników. Na prawie zastygniętą galaretkę nałożyć powoli drugi sernik i wyłożyć pozostałą galaretkę. Wstawić do lodówki, aby całkiem ciasto całkiem stężało.
Krok 3 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto
4
Ciasto najlepiej składać w formie, której się piekło zabezpieczając brzegi przed wypłynięciem galaretki. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy ciasto miodowe zmięknie. Smacznego :)
Krok 4 - Czekoladowy sernik na miodowniku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 09.02.2017 11:58
serniki,,miodownik,,,super połączenie
Ada-Gaba 08.02.2017 20:16
super ciasto
Edita 08.02.2017 09:49
fajny sernik
Wiktoria29 07.02.2017 21:06
świetny pomysł
Wacław 07.02.2017 19:03
bardzo apetyczny :-)
ania2610 07.02.2017 17:19
ale pyszne ciasto! :)
Janina 07.02.2017 16:07
Mniam, mniam , pyszny ;))
Bernadeta1 07.02.2017 15:55
pysznie się prezentuje
dodi 07.02.2017 15:13
został może kawałek??
Renataj 07.02.2017 14:01
Apetycznie wygląda:)
slodkieniebo 07.02.2017 11:32
Wygląda fantastycznie ! :)
Madzai 07.02.2017 11:20
super deser
Grazyna0211 07.02.2017 11:17
wspaniały serniczek
RenataZ-et 07.02.2017 10:25
perfekcyjny!! :)
Beatris 07.02.2017 10:01
Bardzo smakowite ciasto, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
Ewelina1991 07.02.2017 09:26
wspaniały wypiek!!
KORAL 07.02.2017 09:07
Perfekcja :)
pestka 07.02.2017 08:39
pysznie wyglądające ciasto
Krystyna32 07.02.2017 08:17
bardzo apetyczne ciasto
Babeczka35 07.02.2017 07:45
Ależ to ciasto pysznie wygląda.
Krzysztof15 07.02.2017 07:15
pyszne ciacho
MagdalenaIC 07.02.2017 01:13
Wspaniały :D
Patrycja33 07.02.2017 00:27
wygląda super, chętnie bym sie poczęstowała:)
jagoda5913 07.02.2017 00:16
fajne ciasto
Iwusia 06.02.2017 23:20
pięknie wygląda ten serniczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak