Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

budyń waniliowy 1 opakowanie
mleko 1/2 litra
cukier 3 łyżki
twaróg zmielony 250 gram
śmietana 30% 50 ml

Dodatkowo

słomka ptysiowa
syrop waniliowy

Porada

Taki krem nie tylko świetnie smakuje w wersji solo, ale również sprawdzi się jako baza do przeróżnych deserów, czy chociażby nadzienie do babeczek, naleśników oraz rurek. Jego smak można też dowolnie modyfikować, w zależności od wyboru budyniu.

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera

Kroki postępowania

1
Ugotować budyń.
3/4 mleka zagotować, a w reszcie dokładnie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.
Całość połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - zagotować, a następnie zostawić do przestudzenia.
(Budyń najlepiej studzić pod przykryciem - co jakiś czas mieszając, aby nie powstał "kożuszek".)
Krok 1 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
2
Do letniego budyniu dodać śmietankę i zmielony twaróg.
Całość zmiksować do uzyskania puszystej konsystencji i opcjonalnie schłodzić w lodówce (ale nie jest to konieczne).
Krok 2 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
3
Słomkę przełamać na 2-3 części.
Krok 3 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto
4
Przygotować deser.
Słomkę ptysiową naprzemiennie z kremem ułożyć w miseczkach/pucharkach.
Deser polać syropem waniliowym i udekorować wg uznania.
Krok 4 - Waniliowy deser/krem z budyniu i białego sera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 09.02.2017 00:33
Dziękuję :)
gusia1000 08.02.2017 20:58
Dobry deser.
Diana Rusiłowicz 08.02.2017 00:46
Dziękuję wszystkim :)
Diana Rusiłowicz 08.02.2017 00:45
Super patent. Skorzystam :)
Diana Rusiłowicz 08.02.2017 00:44
A ja go poznałam całkiem niedawno...:)
Diana Rusiłowicz 08.02.2017 00:43
Oj, baaardzo :)
stokrotka 07.02.2017 17:44
no super propozycja!!!
Bernadeta1 07.02.2017 15:53
super deserek
ben-ka 07.02.2017 15:12
Apetyczny deserek.
Habibi 07.02.2017 14:11
Aby nie tworzył się Kożuch wykorzystuję starą cukierniczą metodę - na wierzchu gorącego budyniu układam i przyklepuję warstwę folii spożywczej. Ostatecznie może być woreczek śniadaniowy. Pozostawiam tak do ostygnięcia i chlodzę z nim w. lodowce?.
Habibi 07.02.2017 14:07
To moje ulubione połączenie od dzieciństwa mojego syna, któremu często takie deserki robiłam :)) Minęło ponad 20 lat, a deser się nadal sprawdza :) Nawet do ciast i słodkich bułek robię podobnie krem :)
slodkieniebo 07.02.2017 11:32
Ale smaka mi narobiłaś :D
Madzai 07.02.2017 11:20
pięknie wygląda
Mniam 07.02.2017 11:11
Bardzo fajny deserek :)
mirosława4 07.02.2017 10:26
zapewne był smaczny ten deser
Patrycja33 07.02.2017 10:01
super deserek:)
ewelinapac 07.02.2017 09:09
super deser

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak