Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi Futomaki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

nori 1 paczka
olej ryżowy 500 gr.(do sushi )
woda zimna do ugotowania ryżu
sos 3 łyżki (do ryżu)
ser 1 op ( Philadelphia )
krewetki surowe 1 paczka
łosoś 1 paczka ( na zimno)
ogórek zielony 1 sztuka
awokado 1 szt
papryka czerwona 1 szt
mix sałat 1 paczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi Futomaki

1/2 kg ryżu do sushi przepłukać 5 razy zimną wodą. Zalać wodą 1,5 cm ponad ryż zagotować następnie na wolnym ogniu 10 -15 min pod przykryciem.Garnek z ryżem owinąć ręcznikiem i włożyć na 30 min pod kołdrę. Dodać 3 łyżki duże sosu do ryżu.

Liście Nori rozłożyć chropowatą częścią do góry, a gładką na spód. Liście smaruje serkiem Philadelphia, na serek nakładam ugotowany ryż na ryż układam krewetki sparzone, obrane i pokrojone, kawałki łososia wędzonego na zimno, ogórek zielony ze skórką bez pestek pokrojony w słupki, pokrojoną w paski czerwoną paprykę obrane i pokrojone awokado oraz mix sałat.

Zwijam w rulon i kroje na kawałki. Podawać z różnymi sosami. U mnie sos jogurtowo majonezowy z czosnkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.02.2017 12:54
Dziękuję bardzo miło mi;)
KORAL 07.02.2017 09:07
Brawo, brawo :)
gusia1000 07.02.2017 01:29
Dla smakoszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak