Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym spodzie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
ciasto kruche 450 g
jajko 6 szt
cukier brązowy 150 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
mąka ziemniaczana 4 łyżki
rodzynki 3 łyżki
żurawina suszona 100 g
ekstrakt waniliowy 4 łyżki
Czekolada tabliczka 150 g
śmietana 30% 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym spodzie

Formę do tarty albo mała formę wykładam papierem do pieczenia a następnie wykładam ciasto.

Nadmiar ciasta odcinam następnie wykrawam z ciasta długie paski. W osobnym naczyniu ubijam jajka z cukrem.

Następnie dodaję mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii oraz proszek do pieczenia.

Mieszam za pomocą łyżki drewnianej.

Na koniec dodaję ser oraz żurawinę. Mieszam aż wszystko się połączy. Wykładam na ciasto.

Następnie za pomocą pozostałego ciasta robię kratkę. Piekę w piekarniku 45 min w 180 stopniach.

Po upieczeniu zostawiam w piekarniku do wystygnięcia. W garnku o grubym dnie dodaję połamaną gorzką czekoladą oraz dodaję śmietanę. Mieszam aż sie rozpuści. Polewam ciasto.

Następnie pozostawiam aż zastygnie. Wkładam do lodówki na noc. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 07.02.2017 12:03
Bardzo apetycznie wygląda :)
RenataZ-et 07.02.2017 10:25
super wypiek
Krystyna32 07.02.2017 08:17
bardzo apetyczny
Łukasz15 06.02.2017 22:26
Bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak