Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem pomarańczowy - orange curd

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sok z pomarańczy 150 ml
skórka pomarańczowa z 2 owoców
żółtko jajek 3-4 szt.
masło 120 g
cukier kryształ 150 g
jajko 2 średnie
sok z cytryny 1 łyżeczka

Porada

Podawać jako dodatek do deserów, naleśników, gofrów, lodów, ciast.

Przepis i sposób przygotowania na: Krem pomarańczowy - orange curd

Z wyszorowanych pomarańczy otrzeć skórkę. Wycisnąć sok i połączyć z cukrem pudrem oraz skórką.
Jajka zmiksować z żółtkami i sokiem pomarańczowym. Przelać do małego szerokiego garnka, dodać masło i ogrzewać na małym ogniu stale mieszając, aż wszystko się rozpuści, połączy i zgęstnieje do konsystencji budyniu.

Przelać gorący krem do suchego słoika i po ostudzeniu zakręcić.
Przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edita 14.02.2017 20:43
pyszny krem
KORAL 06.02.2017 19:20
Bardzo fajny, taki lubię :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak