Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIAŁA KIEŁBASA

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 2 kg. ( lub łopatka )
boczek surowy 0.5 kg. (lub kulinarne wieprzowe)
ząbki czosnku 3 szt.
sól 1 łyżka
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
majeranek 1/2 opakowania
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżka
kostka rosołowa 2 szt. (wołowe)
woda gorąca 0.5 l. + jelita do nadziewania kiełbas

Przepis i sposób przygotowania na: BIAŁA KIEŁBASA


Przyprawy razem mieszamy. Czosnek drobno siekamy. Mięso kroimy w kostkę, zasypujemy przyprawami i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 48 godzin w lodówce szczelnie okryte folią spożywczą.

Kostki rosołowe rozrabiamy w wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy na grubych oczkach. Dobrze wyrabiamy ( ok. 20- 30 minut,mięso powinno być zbite, od tego zależy czy kiełbasa będzie się kruszyć czy będzie idealna ). W trakcie wyrabiania dolewamy zimny bulion. Jelita kroimy na 50 cm-owe kawałki i płuczemy pod bieżącą wodą ( zimną ). Układamy na misce. Do nabijania kiełbasy najlepiej jeśli użyjemy maszynki ręcznej do mielenia. Nakładamy tubkę ( zamiast sita ). Na tubkę naciągamy jelito, końcówkę związujemy. Jelita nabijamy mięsem, co 20 cm. skręcamy raz w jedną stronę, raz w drugą, aby się nie rozwaliła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 27.02.2017 17:10
smaczna domowa kiełbaska
Wafelek2601 06.02.2017 18:59
Domowa najlepsza
dodi 06.02.2017 15:15
ale pyszności
ewelinapac 06.02.2017 13:02
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak