Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wege brownie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ciecierzyca 1 puszka
daktyle 1/2 szklanki
olej kokosowy 100 ml
siemię lniane 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
melasa 2 łyżki
kakao 5 łyżek

Polewa

banan 1 szt
awokado 1 szt
kakao 4-5 łyżek
melasa 2 łyżki
wiśnie z kompotu 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wege brownie

Ciasto:

ciecierzycę z puszki odsączyć. (Wodę można zostawić na bezy lub piankę - woda z puszki ubija się jak białko jajka).

Daktyle suszone zalać wrzątkiem i odcedzić po 15 min.

Ciecierzycę zmiksować z daktylami na gładką masę. Dodać resztę składników na ciasto i dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku bez termoobiegu przez ok. 40 min.

Polewa:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyszło dość gęste i suche, więc dodałam soku z wiśni (z domowych przetworów). Dzięki temu polewa smakuje jak wiśnie w czekoladzie z alkoholem.

Niestety czasem to brownie się kruszy. Wydaje mi się, że trzeba czasem dodać więcej oleju do ciasta lub siemienia lnianego...?!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 06.02.2017 10:14
Lubię takie MOCNO kakaowe ciasta !
Franciszek 06.02.2017 00:51
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak