Przepis i sposób przygotowania na: Wege brownie
ciecierzycę z puszki odsączyć. (Wodę można zostawić na bezy lub piankę - woda z puszki ubija się jak białko jajka).
Daktyle suszone zalać wrzątkiem i odcedzić po 15 min.
Ciecierzycę zmiksować z daktylami na gładką masę. Dodać resztę składników na ciasto i dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku bez termoobiegu przez ok. 40 min.
Polewa:
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na jednolitą masę. Wyszło dość gęste i suche, więc dodałam soku z wiśni (z domowych przetworów). Dzięki temu polewa smakuje jak wiśnie w czekoladzie z alkoholem.
Niestety czasem to brownie się kruszy. Wydaje mi się, że trzeba czasem dodać więcej oleju do ciasta lub siemienia lnianego...?!