Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje Sushi-Maki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ryż i zalewa

ryż 180 g
ocet ryżowy 3 łyżki
cukier 1 łyżka
sól 1 płaska łyżeczka

nadzienie

papryka czerwona 1 mniejsza
marchew 2 cienkie

zawinięcie

nori 5 arkuszy

Przepis i sposób przygotowania na: Moje Sushi-Maki

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od ryżu, płuczemy go pod bieżącą wodą ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 10 minut do odparowania całej wody, często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy do miski.
Teraz robimy sos , czy też zalewę. Podgrzewamy ocet z solą i cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Potem ryż polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Paprykę obieramy i kroimy w ok. 1 cm paski, marchewki z zewnątrz obieramy w cieniutkie długie wiórki, środek zostawiamy nieco grubszy, przyda się.
Trzy arkusze nori przecinamy na pół, pierwszy układamy na macie, chropowatą stroną do góry.
Równomiernie układamy na nim cienką warstwę ryżu, tak aby na górze zostały ok 2 cm wolne. Na środku wzdłuż kładziemy paseczki papryki i po bokach papryki kilka wiórków marchewki.

Krok 1 - Moje Sushi-Maki foto
2
Całość dokładnie zwinąć z matą, następnie ścisnąć. Tak zrobić 6 dość cienkich ruloników. Następnie na matę kładziemy cały arkusz, rozprowadzamy na nim cienką warstwę ryżu.
Na arkusz w małych odstępach kładziemy trzy ruloniki, przerwy wypełniamy ryżem, na środkowy rulonik nakładamy zostawioną grubszą środkową część marchewki.

Krok 2 - Moje Sushi-Maki foto
3
Całość zwijamy. Tak też postępujemy z drugim arkuszem. Potem oba rulony kroimy na 6-7 części.
Krok 3 - Moje Sushi-Maki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 15.02.2017 23:15
Pieknie i pysznie;)
sezamek 09.02.2017 18:58
super wygląda
Kardamonovy 06.02.2017 20:48
Pięknie wygląda! Pozdrawiam.
MałaMi89 05.02.2017 23:58
Świetny efekt! Ja lubię sushi, ale mój Mąż nie przepada, dlatego nie próbuję nawet robić ich w domu.. ale kiedyś zrobię ;)
dominikaz 05.02.2017 20:52
super to sushi wygląda
edytazaw89@wp 05.02.2017 20:23
Wygląda pysznie
Urszula Świeca 05.02.2017 19:31
wspniałe.))
IZABELA29 05.02.2017 18:48
Fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak