Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jesiotr 2 filety
rydze 100 g
masło 50 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
ziemniaki 6 szt
śmietana 30% 50 ml
woda 2 l
oliwa 20 ml
limonka 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym

Kroki postępowania

1
Rybę kroimy na mniejsze filety. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiany sokiem z limonki. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
2
Gotujemy obrane ziemniaki do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Krok 2 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
3
Wyczyszczone rydze smażymy przez 7-8 minut na maśle. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
4
Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy jesiotra po 2-3 minuty na stronę. Na koniec dodajemy masło.
Krok 4 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
5
Odcedzamy ziemniaki. Dodajemy śmietanę oraz masło i mieszamy na gładkie puree.
Krok 5 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto
6
Wykładamy jesiotra na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru tłuszczu. Wykładamy puree, obok rydze oraz rybę. Dodajemy na rybę kawałki soli w płatkach.
Krok 6 - Jesiotr z rydzami i purée ziemniaczanym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak