Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najłatwiejsze ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka pszenna 1 1/2 szkl
cukier 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2-3 łyżki
rodzynki 3/4 szkl
galaretka 2 op dowolnej
jabłka ok 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Najłatwiejsze ciasto

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i wodę. Ubić na puszystą masę i wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do przygotowanej dużej blaszki.
Rodzynki wypłukać i można trochę namoczyć, wysypać na ciasto.
Jabłka obrać i pokroić w ósemki albo dowolne kawałki i wyłożyć na ciasto z rodzynkami.
Piec ok 40 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto i schłodzić by galaretka stężała całkowicie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak