Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z suszonymi morelami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ MASA serowa

ser biały półtłusty 1,5 kg
cukier puder 1,5 szkl.
masło 150 g
jajko 5 szt.
morele suszone 150 g
budyń waniliowy 2 op.
mleko 1,5 szkl.

~ CIASTO

mąka pszenna 3 szkl.
masło lub margaryna 200 g
cukier puder 1 szkl.
kakao 3 łyżki
jajko 3 szt.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana gęsta 3-4 łyżki

~ DODATKI

czekolada mleczna
biała czekolada
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z suszonymi morelami

Posiekać i szybko zagnieść składniki na ciasto. Podzielić na połowę i owinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki.

Ser zmielić razem z namoczonymi i odsączonymi morelami.
Jajka zmiksować z cukrem, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło i mleko - do zmiksowanej masy dodać sypki budyń.

Ciastem z lodówki wykleić formę, podziurawić widelcem i podpiec 20 minut w 170*C. Na spód wyłożyć masę serową. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce wprost na ser.
Piec w 170*C przez 60 minut.

Sernik ostudzić i polać stopioną osobno czekoladą mleczną i białą. Posypać płatkami migdałów i odstawić do stężenia czekolady w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cookingangelika 05.02.2017 14:32
świetny pomysł na sernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak