Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi w cieście francuskim

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 200 g
szparagi zielone 24 szt
oliwa 3 lyzki
czosnek 1 zabek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/4 lyzeczki
jajko 1 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi w cieście francuskim

Zdrewniałe końce szparagów odrywamy. Następnie szparagi zalewamy wrzącą wodą, tak aby główki szparagów były nad powierzchnia wody. Gotujemy 3 min. Następnie szparagi przekładamy do zimnej wody.
Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szparagi wyciągamy z wody, osuszamy i polewamy oliwą.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość 2 mm i dzielimy na 12 równych kwadratów. Na każdym kwadracie układamy pod ukosem 2 szparagi. Dokładnie zlepiamy, aby podczas pieczenia kieszonki się nie pootwierały. Gotowe kieszonki smarujemy rozkłóconym jajkiem i oprószamy solą. Szparagi wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-25 min. Upieczone szparagi odstawiamy do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 26.04.2017 19:38
pyszności ....:)
Bożena Matuszczyk 26.04.2017 09:29
Bardzo smacznie przyrządzone szparagi;)
Grazyna0211 03.02.2017 15:36
smaczne danie
jan_mag 03.02.2017 13:16
Fajnie wygląda
Krzysztof15 03.02.2017 12:13
bardzo smaczne
adelajda 03.02.2017 12:08
Też takie robię
RenataZ-et 03.02.2017 11:51
super przekąska
Wiesława1 03.02.2017 11:48
Pyszna propozycja
endzi
endzi 03.02.2017 11:19
wygladaja smacnie!
olkaaa 03.02.2017 10:33
już dawno nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak