Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z piersi indyka z suszonymi pomidorami
Oprószamy filet z obu stron solą i pieprzem. Pomidory suszone odcedzamy z zalewy i układamy do połowy płatu mięsnego. Czosnek obieramy i siekamy rozsypując go na pomidorach. Zwijamy ostrożnie płat mięsny formując roladę.
Na wierzchu posypujemy czosnkiem granulowanym, potem kurkumą niezbyt obficie i majerankiem. Natkę pietruszki najlepiej świeżą siekamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy w nie mięso, teraz posypujemy posiekaną natką pietruszki. Na dno naczynia wkładamy również liść laurowy i ziele angielskie, żeby kiedy wytopi się tłuszcz i woda, nabrały dodatkowego aromatu co przyda się kiedy będziemy robić sos pieczeniowy z odlewu.
Pieczemy Mięso w 180 stopniach, pieczenie góra-dół przez 50 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy mięso i zlewamy sos, zagęszczamy go i podajemy do mięsa.
Roladę kroimy i podajemy z ulubionymi surówkami i pieczonymi ziemniaczkami.