Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo-kawowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
olej 3 łyżki

Masa

śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 1/2 szklanki
serek homogenizowany 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
czekolada mleczna 1 tabliczka
kawa 2 szklanki
likier kawowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo-kawowe

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy cukier ubijając cały czas. Gdy piana jest błyszcząca to dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy mąkę z proszkiem i kakao, dodajemy olej. Masę przekładamy do blaszki co najmniej 30 cm długości. Pieczemy biszkopt przez 40 minut w temp. 170 stopni. Po wyjęciu studzimy i dzielimy na dwie części.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki homogenizowane. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i dodajemy do masy. Placki nasączamy kawą z likierem kawowym i przekładamy kremem. Dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Chłodzimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 03.02.2017 00:37
ładne ciastko
adelajda 02.02.2017 19:55
Dobre ciasto :)
halina17 02.02.2017 19:18
Dobre ciasto.
Bernadeta1 02.02.2017 18:36
Na pewno pyszne i szybko znikło
Stenka 02.02.2017 17:51
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak